Please share on:
LinkedIn
Share

Ce este certificatul de performanță energetică?

Certificatul de performanță energetică este un document de care ai nevoie atunci când vrei să vinzi un apartament/casă sau să închiriezi proprietatea și este eliberat de către firme de auditori energetici autorizați.
Conform Legii 372/2005, niciun act notarial de vânzare – cumpărare a unei locuințe nu se poate încheia fără un certificat energetic. De asemenea, în cazul în care nu prezentați acest document la întocmirea contractelor de vânzare – cumpărare sau cele de închiriere, acestea sunt supuse nulitații relative și pot fi atacate în instanță.

Pe scurt, certificatul de performanță energetică (CPE) este documentul tehnic, cu caracter informativ, care atestă performanța energetică a proprietății și încadrarea acesteia într-o clasă de performanță energetică. Aici vom găsi detalii despre caracteristicile construcției și ale instalațiilor aferente: încălzire, apă caldă, climatizare, ventilare mecanică și iluminat articial.

Performanță energetică este exprimată în note de la 1 la 100. Cu căt nota este mai mare, cu atât imobilul este mai eficient energetic. Clasele de încadrare sunt de la A la G. Clasa A înseamnă cel mai scăzut nivel de energie – până la 125 de kWh/mp/an, în timp ce clasa G indică un consum mare de energie – peste 820 de kWh/mp/an.

Cum obții certificatul de performanță energetică?

Documentul este eliberat doar de auditori energetici autorizați.
Pentru a-l obține, vei avea nevoie de:

  • Solicitarea ta – în calitate de proprietar, administrator, investitor a proprietății
  • Contractul cu auditorul energetic – vei încheia un contract de prestări servicii
  • Actele pe care trebuie să le prezinți: planul apartamentului, informații despre anul în care a fost construită clădirea, informații despre fundații, pereți, tipuri de uși, ferestre, poziția cardinală, izolația clădirii, planuri și scheme ale instalațiilor de încălzire, ventirale, climatizare, zona în care e construită
  • Informații referitoare la consumurile lunare de apă caldă și cele anuale de energie pentru încălzire.

Prețul unui certificat energetic variază în funcție de taxele percepute de fiecare firmă autorizată în parte dar si de tipul și mărimea imobilului. Estimativ, pretul este între 200-400 lei pentru imobile tip apartamente și 200 – 600 lei pentru imobile tip casă.

Sursă: https://www.storia.ro/blog/pentru-profesionisti/certificatul-de-performanta-energetica-ce-este-cum

Please share on:
LinkedIn
Share