Please share on:
LinkedIn
Share

Numele meu este Victor C. sunt Product Manager în echipa Casta și vreau să îți vorbesc despre 5 lucruri pe care să le analizezi atunci când te gândești serios să cumperi o locuință. Una dintre cele mai importante decizii cu impact emoțional și financiar, care necesită timp și răbdare, este achiziționarea propriei locuințe. Avantajul de a locui într-o proprietate personală față de traiul în chirie este că locuința personală poate fi personalizată și este și o investiție profitabilă.

  1. Vechi sau nou?


De ce în bloc nou?

Apartamentele noi sunt de obicei mai spațioase, izolate termic, fapt care sporește considerabil performanța energetică (costuri mai mici iarna) iar instalațiile sanitare sunt noi precum și toate finisajele și dotările.
De asemenea, o construcție nouă trebuie să urmeze standardele actuale în domeniu deci este rezistentă la cutremur, poti verifica acest aspect în cartea tehnica a imobilului. 

De ce bloc vechi?

Apartamentele mai vechi sunt poziționate în zone centrale și ultracentrale si au acces mai ușor la mijloacele de transport în comun sau alte facilități.
Comparativ cu apartamentele noi, cele vechi au un preț de vânzare mai mic. Acesta reprezintă un avantaj pentru orice cumpărător, însă renovarea unui apartament vechi poate fi foarte costisitoare.

  1. Locația

Locatia este importanta din foarte multe puncte de vedere. Pe primul loc in importanta se afla cartierul, apoi scolile din zona, blocul si accesul la transportul in comun, etc. Retine toate aceste aspecte atunci cand iti cumperi casa. Chiar daca piata imobiliara cade si se ridica de-a lungul timpului, o locatie buna va face intotdeauna diferenta.

  1. Documente necesare la semnarea contractului

Asigură-te că proprietarul deține toate documentele necesare vânzarii: act de proprietate, certificat de proprietate fiscal care îți arată că este la zi cu toate plățile către stat, cadastrul, întabularea, certificatul de performanță energetică, adeverință eliberată de asociația de proprietari sau locatari si extrasul de carte funciară.
După ce verifici toate aceste acte, se semnează un precontract, care poate implica si plata în avans către vânzator.

  1. Costurile de întreținere

Pe lângă utilităti, cheltuielile comune pot avea un impact major în buget. Taxele de complex rezidențial nu sunt aceleași în toate ansamblurile de blocuri însă pot crește semnificativ în funcție de sistemele complexului, instalațiile imobilului, serviciile de pază, grădinărit, curățenie etc.

  1. Gândeste-te la viitor

Fiecare locuință este construită pentru nevoi diferite, de aceea atunci când cumperi imaginează-ți că vei locui în ea câțiva ani și anticipează nevoile legate de spațiu pe care le vei avea în viitorul apropiat.

Please share on:
LinkedIn
Share